1994

Toen we in 1994 (ja, toen was ik 8 jaar was) naar Frankrijk op zomervakantie gingen schreef ik kaarten naar de mensen thuis. En als ik dan 2 weken later thuis was dan was er altijd nog één iemand die zijn of haar kaart niet had ontvangen. Communicatie met de mensen thuis was niet zo belangrijk. Je hoorde alle verhalen en nieuwtjes wel als je terug kwam.

2005

Toen ik in 2005 naar Canada ging was ik altijd mobiel bereikbaar: bellen en sms was geen punt (wel duur!). En met een brakke dial-up verbinding hield ik een blogje bij voor het thuisfront. Foto’s uploaden duurde een eeuwigheid, maar het was de moeite waard voor de mensen thuis 🙂

2009

Toen ik in 2009 naar Australië ging met m’n broer hielden we ijverig een Hyves blog bij en plaatsten om de week even wat foto’s (zowel op Hyves als op Facebook) vanuit een internetcafé. Erg leuk. Er vond veel interactie plaats: onze vrienden en familie leefde met ons mee en reageerden naar belief. Wij volgden vanuit Australië hoe het met ons kikkerlandje ging vanuit een van de vele internetcafé’s waarvandaan wij onze verdere reis ook planden en alle andere backpackers op Facebook toevoegden.

2013

Deze week is maatje Thom naar Texas gegaan voor een semester studie aan de andere kant van de plas. Vriendinnetje Danique is de Atlantische Oceaan een week eerder al overgevlogen om neer te strijken in het ondergesneeuwde Utah. Samen met Thom, Danique en nog een aantal vrienden vormen wij een vaste Pathé Haarlem clan. Daar hoort natuurlijk een Whatsapp groep bij. De ideale manier om real-time updates vanuit de VS te krijgen blijkt. De foto’s en de updates vliegen aan de alle kanten voorbij (Facebook eat your heart out!). Erg gaaf natuurlijk!

Maar dat had ik nooit gedacht als 8 jarig jongetje. We zijn met z’n allen zó verbonden met elkaar dat het soms aanvoelt alsof we niet met de mensen in het hier en nu verbonden zijn. Mensen waar je tegenover zit in de trein, of aan de andere kant van de tafel. Soms is het ook gewoon goed om de telefoon even aan de kant te leggen en weer te genieten als een 8 jarig jongetje (of voor de vrouwelijke lezers: 8 jarig meiske) van de (destijds onbewuste) rust.

2 thoughts on “Techniek staat voor niets anno 2013

  1. Leuk Steven! En helemaal waar! Creëer eens een momentje zonder alle media. Geen computer, geen Hyves, Facebook, email etc. alleen maar rust. Wow dat is heerlijk!
    Groetjes, TA

  2. Thanks TA! Af en toe is het inderdaad erg fijn om je telefoon gewoon even niet mee te nemen 🙂

Leave a reply

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

required