social-media-expert-warroom
De zelfverklaarde Social Media ‘Experts’ schieten als paddenstoelen uit de grond, gewoon omdat het kan. Omdat Social Media hip is, iedereen het cool vindt en veel mensen zich realiseren dat ze er iets mee moeten. Maar wat? Geen idee. Hun Social Media Experts vaak ook niet. Op Spotlighteffect werden ze recentelijk omschreven als ‘de kwakzalvers van het internet‘ (<– aanrader!). Daarom is het goed om je optimaal voor te bereiden en een aantal vragen klaar te hebben wanneer er een Social Media Expert op gesprek komt. Die worden in dit artikel besproken.

Social Media Expert komt op bezoek: voorbereiding

Ongeacht van jouw kennis niveau over Social Media is het goed om een aantal Social Media basics te kennen:

 • Wat is de achtergrond van de Social Media Expert die je op bezoek krijgt? Heeft hij/zij zichzelf goed verkocht door jou bijvoorbeeld een waardevolle tip te geven? Dit is vaak een goed teken.
 • Noemt hij/zij zichzelf een expert of wordt hij/zij zo genoemd? Dat zijn twee verschillende dingen. Iemand die een expert genoemd wordt door iemand anders zou ik eerder uitnodigen voor een gesprek dan een zelfverklaarde expert.

Vragen om aan de Social Media Expert te stellen

1. Wat is Social Media?

Als het antwoord is: “Een nieuw sales kanaal” dan kun je door naar het volgende gesprek, deze “expert” heeft het duidelijk niet begrepen. Als het richting “Een nieuwe manier van massa communicatie” gaat: prima!

2. Wanneer ben jij met Social Media in aanraking gekomen?

Als het antwoord begint met “6 maanden geleden..” dan kan ook door de naam van deze kandidaat een dikke streep. Je bent op zoek naar een Social Media Expert die meer kan alleen theorie herkauwen. Als zijn/haar ervaring richting de 2+ jaar gaat, ga dan gauw door naar vraag 3.

3. Is er een overeenkomst tussen de traditionele Newsgroups en Social Media?

Deze overeenkomst is er wel degelijk: in de traditionele nieuwsgroepen delen mensen al ruim 10 jaar interessante informatie met elkaar over zeer diverse onderwerpen. Social Media zijn er altijd al geweest, alleen in een andere, minder massale en minder toegankelijke vorm.

4. Hoe vaak en waar gebruik je Twitter voor?

Als je actief bent in de Social Media branche moet je een Twitter account hebben. Als de kandidaat aangeeft Twitter te gebruiken om interessante contacten op te doen en de dialoog met gelijkgestemden aan te gaan ga dan verder naar vraag 5.

5. Blog je zelf ? Zoja, waar en waarom? Wat is jouw meest succesvolle blogartikel en waarom is deze zo succesvol?

Als de Social Media Expert zelf niet blogt is dat een dik minpunt. Blogs zijn een belangrijke schakel in Social Media. Als je een volmondig “Ja, natuurlijk” hoort vraag dan door naar zijn of haar meest succesvolle blogartikel en waarom deze zo succesvol is. Als andere Social Media zoals NuJIJ, Twitter, Delicious en Friendfeed zijn gebruikt om het artikel aan te jagen dan is dat vaak een goed teken (dit kan echter ook betekenen dat de kandidaat deze Social Media vol spamt met zijn of haar eigen artikelen, pas dus ook op!).

6. Wat is het belangrijkste aan een Blogartikel, Blogcomment of toevoeging van een artikel aan Nujij?

Als je iets anders hoort dan het toevoegen van waarde dan heeft deze kandidaat Social Media niet begrepen.

7. Hoe verzamel je online een (grote) interessante groep mensen om je heen?

Wanneer de kandidaat antwoordt met “Gewoon, 2.000 mensen automatisch op Twitter volgen..” laat dan maar zitten. Als het in de richting komt van “Relevante personen opzoeken, volgen en met hen de dialoog aangaan door het toevoegen van waarde” dan gaat het de goede kant op!

8. Welke succesvolle Social Media cases heb jij recentelijk gerealiseerd? Wat was daarin de doorslaggevende factor?

Dit is een van de belangrijkste vragen: vraag door naar de ingezette middelen en welke factoren een sleutelrol hebben gespeeld om nou juist deze Social Media case een succes te maken.

9. Welke Social Media case van jou is bijna mis gegaan? Wat heb je gedaan om de campagne te redden?

Er zijn altijd Social Media cases die bijna geescaleerd zijn (mits deze “expert” lang genoeg in de Bizz rond heeft gelopen). Vraag door en probeer erachter te komen of jouw kandidaat oprecht de waarheid spreekt.

10. Hoe monitor je jouw Social Media campagnes?

Google Alerts zijn niet voldoende. Op het moment dat er andere tools en termen als ‘Sentiment Analyse’ genoemd worden dan gaat het de goede kant op. Belangrijk bij deze vraag: Social Media campagnes moeten altijd met de hand gemonitord te worden. Niet alles is te automatiseren.

11. Hoe meet je het succesvol van jouw Social Media cases?

Dit is altijd een leuke vraag. ‘Het aantal nieuwe Twitter volgers’ hoeft niet persΓ© een succes te zijn. Denk bij een succesvolle Social Media case aan een opgebouwde, actieve community, nieuwe inkomende links, nieuwe samenwerkingen, (uiteindelijk) sales etc.

12. Waar heb je jouw kennis over Social Media opgedaan?

Kennis over Social Media haal je niet uit boeken. Dat doe je door het te ervaren, door het te doen. Door veel te lezen, tools te proberen, naar conferenties te gaan. Door op je bek te gaan, op te staan, te verbeteren and so on.

13. Hoe benader jij Bloggers?

Bloggers benaderen is een zeer delicate zaak. Je wilt iets van ze, maar je moet ze wel iets daarvoor in de plaats bieden. Dat kan een waardevolle tip voor hun site zijn, een gastblog, een goed gesprek, een sfeer verhogende blogcomment etc. Bloggers benader je niet door ze anoniem een persbericht toe te sturen. Dat werkt alleen maar tegen je. Bloggers benader je door een band met ze op te bouwen en voor hen waarde toevoegt.

14. Wat voor garanties geef je af als ik jou aanneem?

Bij het horen van: Een aantal nieuwe Twitterazi, een geld bedrag: excuseer jezelf, loop richting de WC en kom niet meer terug. Net zoals met Zoekmachine Optimalisatie kun je voor Social Media campagnes geen garanties afgeven. Je weet niet hoe jouw campagne gaat vallen, wat mensen ervan gaan vinden en of het een knallend succes wordt.

Zo ver de 14 vragen waarmee je een goed beeld kunt krijgen hoeveel expert een Social Media Expert daadwerkelijk is! Doe er je voordeel mee!

Mochten jullie nog aanvullingen hebben, laat het gerust weten in de comments!

11 thoughts on “14 belangrijkste vragen om een Social Media Expert te evalueren

 1. Pingback: Steven van Vessum

 2. Pingback: Ben Vooren

 3. Pingback: V. van Scherpenseel

 4. Pingback: Julia Kinslow

 5. Julia Kinslow :

  Dank u zeer voor het vermelden van mijn recente blogpost op sociale media.
  Alle beste aan u, Julia

  Graag gedaan Julie! Erg cool dat je het initiatief neemt om in het Nederlands te reageren! πŸ™‚

Leave a reply

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

required