Met een linkprofiel van een website bedoelt men: de structuur en onderlinge relaties van alle inkomende links naar een website. Dit linkprofiel moet natuurlijk overkomen.

Waarom een natuurlijk linkprofiel belangrijk is

Links zijn het fundament van het World Wide Web. Als een website veel goede links heeft dan bouwt deze website autoriteit op. Links vanaf websites met een hoge autoriteit zijn erg waardevol. Iets gechargeerd: je kunt links zien als stemmen. De website met de meeste (hoge autoriteit) stemmen wint.

Google doet haar best om het inkopen en ruilen van links (link buying) te ontmoedigen. Als Google er achter komt dat bepaalde links ingekocht zijn dan kan Google’s vertrouwen in de site waar de links ingekocht zijn dalen en/of Google kan ervoor kiezen deze ingekochte compleet links te negeren. Google adviseert om verkochte links het rel=”nofollow” attribuut te geven.

Google heeft applicaties die de linkprofielen van website doorspitten op eigenaardigheden. Daarom is het belangrijk dat jouw website een natuurlijk linkprofiel heeft!

8 tips voor een natuurlijk linkprofiel

1. Varieer linktekst (anchor text)

Zorg dat niet al jouw inkomende links dezelfde linktekst hebben. Het is natuurlijk opvallend als 90% van jouw inkomende links de linktekst ‘Social Media Specialist’ heeft. Wat je kunt doen is zorgen voor links met de linkteksten ‘Social Media Expert’, ‘Specialist in Social Media’, ‘Social Media Guru’ etc. Om dit onderdeel nog grondiger aan te pakken: zorg ook voor een aantal links zonder linktekst.

2. Zorg ook voor nofollow links

Op het moment dat je een linkprofiel hebt zonder nofollow links dan gaat er ook een lampje branden in het Google HQ. Zorg dus ook voor nofollow links, bijvoorbeeld door het plaatsen van blog comments (zorg ervoor dat deze comments wel waarde toevoegen aan het artikel of de discussie die reeds gaande is).

3. Richt je niet alleen op pagina’s met een hoge PageRank

Zorg dat je links hebt vanaf zowel pagina’s met een hoge, als pagina’s met een lage PageRank. Dit duidt erop dat je niet (alleen) jaagt op de hoge autoriteit websites (waarmee je natuurlijk grote stappen kunt zetten in jouw linkbuilding campagne). Naast het feit dat relevante sites met een lage PageRank waarde evengoed interessant zijn, draagt het hebben van deze links bij aan het natuurlijke linkprofiel.

4. Verkrijg links naar meerdere pagina’s van je website

Het is belangrijk om links naar meerdere pagina’s op je website te hebben. Op deze manier toon je aan dat er meer interessante content op je website staat.

5. Zorg voor links van verschillende bronnen

Het hebben van links van verschillende soorten websites draagt bij aan een natuurlijk linkprofiel. Zorg voor links vanaf blogs, Social Media sites (zoals Twitter, Facebook, Friendfeed etc.), directories (zoals startpagina.nl, startkabel.nl etc.), fora etc.

6. Zorg voor een constante flow van links

Een enorme piek in het aantal links naar jouw website is een dead giveaway voor zoekmachines dat er actief gelinkbuild wordt (om zo een hogere autoriteit te krijgen voor je website). Zeker voor een nieuw domein is het gek als er binnen een dag 250 links naar toe staan (tenzij je een zeer succesvolle lancering hebt gehad natuurlijk). Het is sterk af te raden om zulke hoeveelheden links handmatige te builden. Hiermee riskeer je bijv. Google penalties. Bouw de hoeveelheid links rustig op. Houd daarbij in gedachten dat het gaat om het hebben van relevante links! Kwaliteit boven quantiteit.

7. Blijf ver uit de buurt van link farms etc.

Er zijn zat tools te vinden waarmee je je automatisch voor 100 directories kunt aanmelden. Begin hier niet aan en participeer ook niet in link carousels. Je hebt namelijk geen idee wat alle andere mensen die hier onderdeel van zijn in hun schild voeren. Goede kans dat je daar niet mee geassocieerd wilt worden. Je gaat toch ook niet met crack heads hangen als je bij de Rotary club wilt?

8. Vermijd overduidelijke paid links

Op sommige sites is het overduidelijk dat er links ingekocht kunnen worden. Denk daarbij aan sites met teksten als ‘Gesponsorde links’, ‘Linkpartners’ en ‘Ook uw link hier?’. Vermijd links vanaf zulk soort sites.

Als je wilt overgaan tot het inkopen van links, regel dat dan direct met een website eigenaar.

6 thoughts on “8 tips om een natuurlijk linkprofiel te creeeren

  1. Pingback: Steven van Vessum

  2. Pingback: Steven van Vessum

  3. Pingback: V. van Scherpenseel

  4. Pingback: Ben Vooren

  5. Pingback: Bram Wenting

  6. Bedankt voor de tips! Zelf zijn we hier druk bezig met onze Pagerank te verhogen voor ons videoproductie bedrijf. Ik vraag me alleen af: Nofollow links, hebben die echt invloed? Het hele idee is toch dat die niet gevolgd worden door Google en dus ter zijde worden gelegd? Zijn er bronnen hiervoor die dat bevestigen?

Leave a reply

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

required