betaalde-links-kopenAls het inkopen van links voor het verbeteren van de posities in zoekmachines toegestaan zou zijn, dan zou in theorie degene met het meeste geld (in plaats van: de beste content!) de beste posities in de zoekmachines hebben.  Dat is natuurlijk onwenselijk voor Google, want zij hebben al een dienst waar men voor kan betalen om hoge posities te krijgen; namelijk Google Adwords.

Inkoop van links onderdeel van linkbuilding campagne

SEOmoz heeft een “onderzoekje” gedaan om te kijken wat de waarde is van ingekochte links. Het resultaat verbaasde me niets; het is bij velen bekend dat ingekochte links vaak gewoon werken.
Het is echter niet de bedoeling dat je linkbuilding campagne hier sterk op leunt, aangezien ingekochte links vaak periodiek vernieuwd moeten worden (en dus ook opnieuw betaald moeten worden).
Dat neemt niet weg dat link inkoop niet onderdeel kan zijn van je linkbuilding campagne; integendeel: bij veel websites is dit juist vaste prik. Check maar eens in Yahoo Site Explorer sites van je concurrenten. Ik kom regelmatig links tegen die in grote getalen vanaf niets zeggende startpagina klonen naar een bepaalde site linken met een linktekst waar menig SEO expert een moord voor zou doen.
Zulk soort links zijn vaak gewoon ingekocht!

Maar is het inkopen van links dan niet gevaarlijk?

Ingekochte links kunnen back-firen ja. Het doemscenario dat Rand Fishkin schetst is natuurlijk niet ondenkbaar. Dit kan gebeuren.
De kans is klein, maar wel aanwezig. Hetzelfde geldt voor Black Hat SEO technieken zoals bijv. cloaking. Het linkprofiel van een site is bepalend voor de mate waarin ingekochte links opvallen. Als je een website hebt die net 3 weken live is en je krijgt in grote hoeveelheden de mooiste links dan kan er een vlaggetje achter je naam gaan branden. Als jij een site hebt die al 8 jaar bestaat en al enkele duizenden links heeft dan is het een speld in de hooiberg. Goede kans dat Googlers dan met de hand moeten onderzoeken of het aannemelijk is dat er links ingekocht zijn. En daar hebben ze nou geen (zin in en) tijd voor.

PS: vinden jullie ook niet dat Rand zich roomser dan de Paus (Matt Cutts) gedraagd?

3 thoughts on “Linkbuilding experiment: ingekochte links werken!

  1. Leuk artikel! Tja, wat zal ik zeggen over Rand…met zo’n site moet je ook wel een beetje verantwoordelijkheid nemen 🙂

  2. Een prima artikel, toch vind ik persoonlijk een natuurlijke onbetaalde linkopbouw nog steeds de beste. Het kost meer tijd en is compleet handmatig, maar de kwaliteit van de links zijn hoger en zo kun je bepalen wat wel en niet werkt tijdens het proces van linkbuilden.

  3. @Ronald: dank voor je reactie! Mijn voorkeur gaat zeker ook uit naar een natuurlijke opbouw. Echter soms is het wel handig om paid links te kunnen gebruiken als je belangrijke linkbuilding campagnes doet. En dat is eigenlijk wat Rand bevestigt.

Leave a reply

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

required